sobota, 14. november 2009

Namesto epiloga..

"Jabuka.. brez besed. Noro dober filing na cilju. To je to. Borili smo se kot levi. Na koncu je zmanjkalo nekaj sreče, boljših jader in daljše vodne linije. Ampak tako je. Bonaca na cilju prava preizkušnja. Hvala hvala za vse sms-e. Brali sproti, za odgovarjanje ni bilo časa.

Ekipa Maye z jabukom v roki :)"

Več in podrobneje z intervjuji, fotkami, videi ter vtisi iz prve roke in noge pa v enem od prihodnjih post-ov..

Iskrene čestitke Nejc, Simon, Žiga!! Pravi  morski vukovi :D

..over and out..
OURAJT!! Maya je že na rtu Žirja in diha za vrat trenutno vodeči barki Takujin. V skupini 5-ih jadrnic, ki regatavajo že od obrata Jabuke, vozijo trenutno na 2. mestu (za njimi še Cobra Mura, Sardinia, Karpo) in upajmo, da jim do cilja uspe nad jadrati tudi Takujina..

Mene na bo na liniji, ko bodo prišli v cilj (gremo gledati nogometno tekmo Grčija:Ukrajina:), zato pa lahko razplet spremljate na http://www.vodice.net/tijat/jabuka_live_tracking.asp

Upam, da stisnejo še teh par milj.. DEJMO!!!!
Prvih 5 bark je v cilju. Stopničke:
1. Anadora (Arapov / JK Labud)
2. Damaco (Vranić)
3. Branko (Hrvoj)
4. Boxx (Stipaničev)
5. DSK (Tominić)
6. Vito (Prižmić)

Naši so nekje na pol poti nazaj, letijo z dobrimi 6 vozli v bok / pol krmo. Ne dvomim, da uživajo kot paradajzi. Taki taveliki. Kuplevni. :)

Če moje kalkulacije držijo in če je tracking pozicija pravilna, imajo do cilja še okoli 20 milj. S hitrostmi med 5 in 6 vozli, lahko pričakujemo njihov prihod v cilj čez dobre 4 ure, se pravi okoli 18h..

Bravo.. še malo, dečki!!!
NAPAKA!! NEJČEVA TELEFONSKA JE +385981984861!!!

Dejmo poslat kakšen sms s toplimi besedami (ker je dol kar mrzlo in pije se čaj) :D
Nejc ponoči sporoča:

"Start s spinakerji in doza adrenalina zaradi štarta (trda tema in 74 jadrnica na liniji) sta naredila svoje. Druga trojica, ki bi mogla spati od 00-04 smo šli v kabine šele ob 02:00. Ob 6-ih zjutraj pa že budnica. Bilo je kratko a sladko. Rutina je stekla. Čaj, orca la banda, javljanje pozicije regatnemu odboru, spet čaj, itd.. Jabuka se vidi, a je še veliko bordad stran. Štartali odlično in bili lep čas v ospredju. Zdaj brez občutka. A to ne moti. Muzika se vrti, sonček se kaže, hrenovke bodo tudi kmalu. Borimo se!"

In nasledni sms, ki je prišel ob 10:45: "JAAAAAABUKAAAA!!"

Tako, ekipa je uspešno obrnila, zdaj pa nazaj. Tracking nekaj nagaja, tako da situacija na polju ni realna. Po moje so izgubili nekaj mest, a se še vedno borijo s svojo floto. Ko bo tracking malo bolj realne, sporočim pozicijo (tudi sami je ne verjo). Glede tega bi lahko organizator malo bolj poskrbel - vmesni čas in pozicija na Jabuki. Vsaka posadka pošilja svojo pozicijo ob dogovorjeni uri, tako da kljub trackingu, ki mu ne gre najbolj zaupati, lahko spremljaš razvoj situacije..

Dejmo poslat kakšen vzpodbuden sms - zdaj ga že potrebujejo :)

AJMOOOOO!!!

petek, 13. november 2009

Po eni ure vožnje je stanje zelo zanimivo. V lahkem vetru so regatieri odleteli naprej, zadaj pa na čelu flote manjših sulic - MAYA!! Trenutno so nekje okoli 15 mesta, kar je res vrhunsko (štartalo naj bi 74 bark!). Vodi Damaco (Farr 40), ki je v tem trenutku že na južnem rtu Zlarina, med tem ko naša flota zapušča zavetrje Tijata. Razlike v hitrosti so očitne - vodilni vozijo s povprečnimi okoli 7-8kts, med tem ko flota navadnih smrtnikov vozi 2-4kts. Če bo naša ekipa zbranost in preciznost (predvsem krmarja v gvardijah) držala na tako visokem nivoju, se jim obeta odličen vmesni čas na Jabuki.

Žal ni nikjer možno videti štartne liste, zato nekaterih bark ne morem najti na spletu. Večina njih je znanih jurilic. Torej, vrstni red bi znal kar obveljati, kajti pogoji bodo za vse več ali manj enaki. Do juta bomo pa videli, kako se bodo stvari odvile:

1.Damaco (Farr 40)
2 Anadora (Zanetti 52)
3 Be First (First 34,7)
4 Boxx (Pogo 40)
5 Canarino Furiosso (?)
6 Branko (IMX 45)
7 Fangac (Grand Soleil 40)
8 DSK (IMX 45)
9 Three Sisters (First 40,7)
10 Arianna (?)

15 MAYA




Grem še jaz počivat, da bom frišen, ko pride moja gvardija :)
ŠTART USPEL! Maya je štartala na levi strani polja, nekje v zlati sredini. Hitrosti na štartu med 2 in 4 vozli. Prva štartala Anadora (površina v lahkem vetru ipak igra vlogo), takoj za njo Damaco. Kar nekaj bark je ostalo na pomolu. Tudi Boxx stoji že 20 minut na mestu. Upam da gre samo za težave z tracking oddajnikom..

Zdaj gre zares.. :)




Torej, ŠTART  OB 23:00 zaradi slabih vetrovnih pogojev. Barke so pripravljene, posadke že z precejšnjo dozo adrenalina in kave, veter pa zamuja. Vseeno upam, da bo noč kratka in da jim do jutra uspe na "osvobojeno", mimo Komorice na odprto.. na Jugo..

BARKE LAHKO SPREMLJATE NA TRACKINGU!! NAŠA EKIPA VOZI JADRNICO MAYA!! http://www.vodice.net/tijat/jabuka_live_tracking.asp

In pa Nejčeva fotoreportaža o predpripravah v Vodicah in o vzdušju pred regato:











       



      

      

Dečki, dobro morje in mirno noč!!!
Nejc se je javil. Novice so navdušujoče - zapečen CD z muziko in tracking sistem na barki. Pravi da vsi razšraufavajo barke in mečejo ven kar se da sneti. Tisti, ki gredo na zmago, bodo na obali pustili tudi potovalke, s sabo bodo vzeli samo polno jadralsko obleko na sebi, vsakemu vode, kolikor je bo popil in hrano izmerjeno v ure jadranja. Te je res neverjetno, kako so ene ekipe nabrite - vse gre v take male detajle, da ko to vidiš, veš zakaj tvojo ekipo kličejo "turisti". Dejansko gre za profesionalne jadralce/ekipe, ki živijo od jadranja (predvsem od skiperiranja poleti in mogoče kakšnega daljšega transferja na kanarske, ali pa Malta, Italija,  Francija). Regatavajo pa iz čistega gušta in seveda prestiža. Sploh ekipe, ki hodijo na offshore regate (Jabuka, Sv. Nikola, Sušac, Jadranska, Viška, itd.)..

Torej, čakamo na up-date pred štartom. Prognoza kliče mirno noč in poudarek na taktiki. Kdor se bo bolje situiral po štartu, v globini noči do Komorice, tisti bo prvi potegnil na odprto in dobil friški Jugo (SE), ki bo z jutrom dvignil na 10-15kts..

Še 2 uri.. :D
Če je verjeti Sailruterju in prognozi, potem bo letošnja regata razmeroma mirna in počasna. Mandić je izračunal idealno ruto za Salono 40. Po izračunih bo bila Salona na obratu Jabuke okoli 6:30 zjutraj. Za celotno pot bo potrebovala dobrih 17 ur.

Naša ekipa vozi Elan 37, odlično odzivno in hitro barko izpod rok Rob-a Humphreys-a. Z dečki smo jo imeli priložnost testirati letos zgodaj spomladi, na 3-dnevnem tečaju Fleet Race pod budnim očesom Stijepana Vitaljića in lahko povem, da so glede na prognozo, izbrali pravo barko - lahko in poskočno. Tudi posadka (6) je številčno ravno pravšnja za lahke pogoje, saj je vsak kilogram teže v bonaci pomemben. Že vidim, kako ekipe luščijo barke - na pomol se zloži vse do zadnjega šraufa, ki se ga da odstraniti, samo da se razbremeni barke..



četrtek, 12. november 2009

V naslednjih dneh bom tole spletno igrišče izkoristil in omogočil, vsem jadralcem/kam, ki po nesreči zalutate v tole džunglo, kar se da up-to-date vpogled v dogajanje na letošnji Jabuki. Malo iz gušta in mojih simpatij do regate, predvsem pa zato, da boste lahko preko objav, v živo spremljali moja dobra prijatelja Nejca aka Kokta / Čampi / Vampi / Škampi in Simona aka Sikstifajvr / Siko / Glista / Six na tej edinstveni preizkušnji.

Da najprej malo razdelam povezave (my favorite):

- Uradna spletna stran regate TUKAJ
- Spletišče, kjer so informacije vedno iz prve roke in bolj frišne kot žemljice ob 6-ih zjutraj pri Pečjaku na vhodnih vratih TUKAJ
- Nekaj besed o otočku TUKAJ
- Fantastične fotke Šime Strikomana TUKAJ
- Nori posnetki preteklih regat TUKAJ 
- Detajlna prognoza TUKAJ


Ok, Nejc se mi je že prvič javil. Pravi, da so danes pripluli v vodice. Posadka (Žiga Tratenšek / skipper, Nejc Čampa, Simon Sikošek, + en omladinac + dve omladinki) je razposajena, torej razpoloženje vrhunsko. Na kupu so vse najhitrejše in najlepše "jurilice" Jadrana. Seveda so prisotne tudi vrhunske posadke, sami pravi mornarji/jadralci. Sva ravno z Nejcem klepetala o tem, kako se čuti v zraku nekaj posebnega, ko je toliko dobrih, pravih dečkov in deklic na kupu. To je res nekaj posebnega, ko si v družbi teh ljudi, neka posebna energija, nekaj v zraku.. Bojda je prijavljenih že preko 60 jadrnic, kar obeta res zanimivo 90 milj dolgo regato. Naj še enkrat izpostavim, da se štarta jutri med 20 in 24 uro, odvisno od prognoze, cilj pa je odprt do nedelje do 10:00..

Včeraj sem do 4-ih zjutraj sestavljal playlisto za ekipo (na Nejčev predlog in na moje silno odobravanje). S pomočjo sodobne tehnologije (got to love it) sem dobrih 60 komadov Nejcu naložil na "dropbox", iz kjer jih bo on jutri potegnil na svoj računalnik in zapekel CD. Plan je idealen - upam da mu uspe. Sestavil sem dve playlisti - eno mirno, za nočno gvardijo in eno malce bolj živahno, za dnevne gušte.. jackpot!

Tako, upam, da se mi bo Nejc redno javljal. Obljubil je tudi tracking, samo še ne ve točno kaj in kako. Če sklepam po svojih izkušnjah, je super občutek, če te nekdo, nekje daleč spremlja. Največ pomeni kakšen vzpodbuden SMS (klicat ni glih fajn, ker ne veš ali je ravno v gvardiji in spi, pa lahko je tudi moteče, sploh če je napeta situacija, notri pa mobitel tuli na ves glas). Zato sem se odločil, da bom tokrat jaz tisti medij, preko katerega lahko kar se da v živo in detajlno, spremljate letošnjo Jabuko.

Za vse, ki bi pa ekipi želeli poslati par toplih besed in dobre želje, pa Nejčeva hrvaška telefonska številka: +385981984861! ŠTART JUTRI PO 20h!!





Meridijanova spomladanska 09




Meridijanova spomladanska 09




Meridijanova spomladanska 09





Osor-Osor 08




Osor-Osor 2008






"Mareus" aka Duh Ultre II, v postavi samih izkušenih splitskih offshore regatijerjev (Šime, Đakulovič, Arapov), jadrnica katero smo Vedran, Dalija, Mladen in jaz v absolutnem času prehiteli za dobri dve uri in tako osvojili vrhunsko 3.mesto v skupini




Jadranska 08
Viharnik in Cuba Libre takoj po obratu boje "na rivi" na Visu




Jadranska 08
Snježana / Shipman 50 v polnem sijaju, za katero smo v realnem času zaostali za borih 10 minut




Veliki Viharnik na svobodi
 + MUVI!!!!


sreda, 11. november 2009

Med vikendom sva bila z Alexom pri njegovi babici v mestecu Kalkida, dobro uro vožnje severno od Aten. To je vse kar lahko povem. No, lahko bi stipkal cel scenarij za kakšen AGRFT nizko proračunski celovečerec, samo cenzura takšnega vikenda ne prenese. Bilo je res noro. V takšnih situacijah se po moje več ne bom znašel. Nasmejali smo se skoraj do solz in na srečo odnesli celo glavo. Aja, pa od Alexa ata je čisti mafijozo. Pozna celo Grčijo - od dilerjev do kriminalistov. In ja, v Kalkidi smo srečali oboje. V soboto še šprint v morje (ja, tukaj je še za v kratke rokave in ob močni volji tudi kopalke) in z avtobusom nazaj v beton..

Preostanek vikenda sem preživel za računalnikom, saj sem imel do ponedeljka rok za oddajo case study-ja pri Business Strategy (upam da nisem đabe kucal 2 noči, ker še vedno ne vem, ali mi bodo dovolili delati ta 6. predmet ali ne). Atene so tople, če ne pada dež, ljudje so smotani, tudi če sije sonce, dnevi pa letijo, tudi če samo gledaš na uro, kako se premika..

Včeraj sem se dobil z Nikosom (Drejčevim prijeteljem ki skrbi za Compex tukaj v Grčiji). Super dečko. Takoj sva se poštekala in upam, da se res za vikend dobiva na kavi (če ne bo na službeni poti). Pomagal mi bo sanirati poškodbo na komolcu, tako da sem res vesel da sem se opogumil in ga poklical (pisal sem mu že sms pred enim mesecem, na katerega ni bilo odgovora, tako da sem predvideval, da mu ni do tega, da bi se dobila)..

Danes že cel dan stiskam pesti!!!!! Upam da rata..

Dečki (Nejko, Siks, Žiga, Omladinac 1 in Omladinke 1 in 2) so danes odpotovali za Biograd. Konec tedna jih čaka velik izziv - Jabuka 2009. Štart ob 22h, ruta Vodice - Komorica - Jabuka - Blitvenica - Vodice, že 3 leta zapored vetra preko 30kts, zlomljeni jamborji, potopljene barke, reševanje celotne posadke iz vode, odlomljena krmila in kobilice, potrgana jadra in rokenrol na odprtem morju. Veliko je bilo napisanega kar nekaj čtiva, jaz predlagam tole in tole; ter seveda posnetega. Kaj naj rečem.. iz vsega spoštovanja do morja, vetra in predvsem te regate, vam želim mirno morje in eno res lepo in nepozabno jadranje!! Prognoza zaenkrat sicer ne obljublja tradicionalne Jabuke, ampak pust`mo stat`.. na morju se nikoli ne ve.. Gego je svojo Jabuko 2005 opisal takole, fantje jo bodo pa ko se vrnejo.

Za tiste, ki jim zvočna vibracija pomeni kaj več kot samo impulz, bom vsake toliko pripopal kakšno sočno. Danes sem se odločil za Billa Withersa (ki ga preigravam zadnje dni), ker je bil za moje pojme v svoji karieri deležen premalo pozornosti. No, če lahko kaj prispevam k temu, lahko tukaj :)

Še tole.. življenje mora biti zabava. In tega se dobro zaveda Remi Gillard, ki s svojo kreativnostjo in žilavostjo (velikokrat jih faše) polepša dan. No, včasih zna pretiravati (2:40!!!), ampak v glavnini je duhovit. Šini, kakšen preblisk? :)

Grški Slovenci (Katj Rok in jaz) danes slavimo Martinovo, kot se spodobi! Na Katjino pobudo, seveda - je rekla, da če se ga pa kdaj moramo nabutat, je po to danes.. ne rabiš trikrat ugibat - Štajerka, ka pa druzga.. in to dupla porcija - Mariborčanka!!! Živeli bili pa dobro vino pili..

Napoved za Atene: sunčano sa puno sunca i sunca! Program za vikend je v redakciji, sončna krema + kopalke v nahrbtniku in iPod nafilan do kraja :)